Acest material doreste sa aduca cateva sfaturi utile pentru soferi atunci cand se confrunta cu conditii de vreme extrema, altele decat cele la care face referire toata lumea – ploi torentiale, drumuri acoperite cu zapada si gheata – si ne vom referi la cateva sfaturi pentru vremea caniculara.
Aceasta vara a inceput, in toata Europa, cu temperaturi mult peste 30 grade Celsius si o vreme caniculara prelungita este prognozata si in Romania, unde temperaturile de peste 40 grade Celsius vor fi frecvente. Este important ca soferii sa fie informati despre pericolele pe care le aduce in special caldura excesiva, mai ales ca multi se deplaseaza cu familia in perioada de concediu fara a avea experienta necesara de condus masina. Pentru a face lucrurile mai simple, specialistii Contact Tire au creat o lista usor de urmat de catre conducatorii auto atunci cand se deplaseaza cu masina in lunile caniculare de vara:
- Nu lasati niciodata copii, persoane cu handicap, varstnici sau persoane vulnerabile singure in masina. Chiar daca veti lasa geamurile deschise atunci cand plecati, temperatura in interiorul automobilului poate sa creasca rapid si poate ajunge chiar la dublul temperaturii exterioare.
- Chiar si cu un parasolar si cu fereastra deschisa, nu trebuie sa va lasati animalul de companie blocat in automobil. Ca si in cazul copiilor, cainii pot sa sufere de insolatie, ceea ce ii face incapabili sa se racoreasca si aceasta poate sa le fie fatal in timp foarte scurt.
- Verificati intotdeauna si in mod repetat temperatura scaunului in care este pus copilul dvs in masina. Cataramele metalice neacoperite ale scaunului special de masina pot sa ajunga rapid la temperaturi ridicate si pot sa provoace arsuri de gradul doi la copiii mici.
- Deshidratarea este la fel de mortala ca si alcoolul. Simptomele severe ale deshidratarii pot provoca ameteli, senzatie de lesin si chiar lesin, probleme cardiace si de sufocare, si prezinta un element de risc maxim pentru soferi in timpul verii. Asa ca nu uitati sa aveti apa la voi cand plecati vara la drum pentru a va hidrata permanent.
Vara, pe canicula, la fel cum este importanta siguranta si sanatatea personala a conducatorului auto si a pasagerior din autovehicul la fel de importanta este mentinerea in stare buna a automobilului:
- Verificati anvelopele in mod regulat; atat presiunea cat si aspectul general. Asa cum creste temperature afara, la fel creste si temperatura in anvelope. Pune un memento pe telefon pentru a verifica presiunea in pneuri a doua zi dupa ce ai circulat cu automobilul pe canicula.
- Supraincalzirea motorului si implicit deteriorarea acestuia pe canicula se poate evita prin verificarea zilnica a nivelului fluidelor masinii (ulei de motor, lichid de racire, lichid de frana, lichid de directie s.a). Toate acestea trebuie sa fie la nivelul corect recomandat de producatorul vehiculului. In cazul in care lichidul de racire nu ajunge la linia maxim de pe vasul de expansiune, se recomanda sa se completeze rezervorul cu un amestec 50% / 50% apa si lichid de racire, pana se ajunge la acest nivel.
- In cazul in care bateria masinii nu a fost schimbata in ultimii 5 ani, asigurati-va cu o testare suplimentara si eventual inlocuiti-o cu una noua. Caldura excesiva pune o mare presiune pe baterie si pot sa apara evenimente neplacute pe canicula.
- Pentru cazul unei defectiuni pe drum, asigurati-va ca aveti un kit de urgenta in masina care include in mod obligatoriu, pe timp de canicula, o sticla de apa, o palarie de soare sau o sapca, triunghiuri reflectorizante, vesta reflectorizanta si o patura de urgenta reflectorizanta care sa poata fi folosita pentru umbra.
- Recititi cartea de service a masinii dvs. si pastrati-o in masina. In perioadele cu caldura extrema furtunurile si curelele de antrenare care produc aerul conditionat pot avea probleme, instalatia se poate fisura si va pot aparea basicute de la agentul de racire. Acordati o atentie deosebita luminilor de avertizare privind problemele motorului aflate in bordul masinii dvs.
Vremea foarte calda de afara poate aduce o multime de potentiale pericole nevazute atat pentru soferi, cat si pentru pasagerii din masini. Este crucial pentru conducatorii auto sa fie constienti ca temperaturile din interiorul masinii pot fi duble fata de temperatura exterioara, chiar si stand la umbra. Temperatura din masina poate fi fatala pentru copii si animale. Atat timp cat soferii sunt atenti si vigilenti cu intretinerea si controalele regulate ale masinii, acestia nu ar trebui sa aiba nicio grija suplimentara si sa se poata sa se bucure de vara fara evenimente neplacute.